Pårørendeundersøgelse
Pårørendeundersøgelse
Fra juni til september 2021 blev der på botilbuddene i Området for Voksne med Udviklingshæmning gennemført en pårørendeundersøgelse.
Formålet var at bruge de pårørendes oplevelser af samarbejdet med tilbuddene; til læring og udvikling af tilgangen til vores samarbejde med de pårørende.
Undersøgelsen er gennemført af DEFACTUM, som er et forsknings- og konsulenthus forankret i Region Midtjylland.
Læs mere om DEFACTUM her: DEFACTUM.
Pårørendeundersøgelsen bestod af to dele:
Spørgeskemaundersøgelse blandt pårørende
Der blev først gennemført en spørgeskemaundersøgelse om de pårørendes oplevelse af samarbejdet med tilbuddene, som det ser ud nu.
Det vil sige en status, som belyser hvordan de pårørende generelt oplever samarbejdet med tilbuddene, men som også belyser de pårørendes vurdering af selve pårørendesamarbejdet mellem de pårørende og personalet.
Pårørendedialoger
For at skabe mere nuanceret viden om, hvordan pårørendesamarbejdet vurderes af de pårørende og udvikle ideer til forbedringer af samarbejdet er der på hvert botilbud afholdt en pårørendedialog.
Her blev forskellige dele af samarbejdet belyst mere indgående i en dialog mellem en mindre gruppe af pårørende og medarbejdere, hvor der blev sat fokus på ideer til udvikling af pårørendesamarbejdet.
En pårørendedialog er en anerkendende og styret dialog, mellem en mindre gruppe af pårørende og medarbejdere/ledere. DEFACTUM faciliterede pårørendedialogerne i alle botilbuddene i Området for Voksne med Udviklingshæmning.
Tilgangsbeskrivelse
Specialsektoren og Området for Voksne med Udviklingshæmning har bedt DEFACTUM forestå udviklingen af en områdedækkende tilgangsbeskrivelse af pårørendesamarbejde på botilbuddene for at sikre, at tilgangsbeskrivelsen bygger oven på pårørendeundersøgelsens resultater.
Foreningen LEV har desuden deltaget i processen som sparringspartner; med henblik på at kvalificere den endelige tilgangsbeskrivelse.
Pjecen – det endelige produkt
Den samlede pårørendeundersøgelse har således givet indblik i de pårørendes oplevelser og input til det fremadrettede samarbejde med pårørende. Processen har dannet baggrund for en pjece om områdets og botilbuddenes tilgang til pårørendesamarbejde. Pjecen, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Specialsektoren og DEFACTUM, er tilgængelig her på Området for Voksne med Udviklingshæmnings hjemmeside.
Kontakt
Komplekse Udviklingsforstyrrelser - Sødisbakke | Tilbudsleder Aleksia Marlene R Bertelsen
Telefon
22 11 67 91Opdateret